Weteringschans Amsterdam

Klant:
Gemeente Amsterdam
Project:
Verbouwing Weteringschans
Locatie & datum:
Amsterdam – 2018
Toepassing :
Stedelijke ontwikkeling
Doelogroep
Omwonenden

Het vraagstuk

De herinrichting Weteringschans Oost maakt deel uit van het project Binnenring van de Gemeente Amsterdam. Fietsers krijgen meer ruimte en de auto is te gast. Hiervoor gaat ondere andere een grote rotonde bij de vijzelkracht op de schop.
Het project is opgedeeld in verschillende fases waarbij telkens een ander onderdeel van de rotonde op de schop gaat. Omwonenden moeten hierdoor een andere route nemen en hebben geen beschikking over bepaalde parkeerplekken.
Initieel werkt de Gemeente met 2D kaart visualisaties waarop de gebieden per fase afgebakend waren. Dit zorgde voor een lang document en een gebrek aan overzicht.
Initieel werkt de Gemeente met 2D kaart visualisaties waarop de gebieden per fase afgebakend waren. Dit zorgde voor een lang document en een gebrek aan overzicht.
Bij omwonenden was het onduidelijk welke gebieden wanneer ontoegankelijk waren. De gemeente Amsterdam zocht naar een visuele manier om stakeholders te informeren gedurende de bewonersavonden.
Faseringskaart Weteringschans – Fase 1

De oplossing

De gemeente nam contact op om te kijken hoe VR ingezet kon worden om bewoners een beter beeld te geven van de aankomende werkzaamheden.
Zij waren reeds in bezit van de plannen en 2D kaarten maar zochten naar een manier om de communicatie meer tot leven te laten komen.

Er is gekozen voor een 360 graden video visualisatie van het te verbouwen gebied. Per fase wordt middels kleuren aangegeven welke gebieden (on)toegankelijk zijn. De video is gebruikt tijdens bewonersavonden, ruim voor de start van het project.
Het gebied is omgezet naar een 3D tegel waarna ons team onder andere herkenbare locaties zoals een supermarkt en de Heineken experience hebben toegevoegd. Dit hielp bij herkenbaarheid en oriëntatie van de kijker.
De video werd middels VR bril gepresenteerd op bijeenkomsten voor primair externe stakeholders. Alle aanwezigen kregen een eigen VR bril met hierop een video uitleg over de verschillende fases en de impact op de omgeving.
Faseringskaart Weteringschans – Fase 1

Resultaat

De gemeente had nog niet eerder op grote schaal virtual reality ingezet voor gebiedscommunicatie. Het doel was om bewoners een visueel overzicht te geven van de complexe fasering van het project. Dit is gelukt door gebruik van heldere visualisaties en herkenningspunten.
De presentatie werd gegeven aan circa 50 omwonenden op locatie in Amsterdam. Elke aanwezige kreeg gelijktijdig de 360 video te zien wat zorgde voor een efficiënter proces en minder vragen. De herkenbare locaties zorgde ervoor dat bewoners zich snel een beeld konden vormen waardoor het aantal vragen op de 2D plannen minder werden. De video is tevens verspreid via YouTube waardoor geïnteresseerde de video nogmaals konden bekijken.
Tijdens de presentatie bleken omwonenden de 360 graden visualisatie zeer te waarderen. Naast het eenvoudig overzicht bleek vooral de inzet van de gemeente een groot pluspunt. Het draagvlak groeide zienderogen.

ROVR heeft in deze case een waardevolle bijdrage geleverd aan het communicatieproces door een simpele, visuele ervaring te bieden.
Efficiëntere communicatie, een groter draagvlak en minder vragen gedurende een complex proces.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend advies.