HSB Haaften

Klant:
HSB Haaften
Project:
Verbouwing
Locatie & datum:
Haaften – 2018
Toepassing :
Stedelijke ontwikkeling
Doelogroep
Stedelijke ontwikkeling

Het vraagstuk

HSB Haaften is een horeca specialist gevestigd in de stad Haaften. Door de groei werd een nieuw pand aan de Noordzijde noodzakelijk. Het bedrijf wilde graag iets hoger bouwen – tot 10 meter – dan nu volgens het bestemmingsplan mag. De gemeente gaf akkoord mits er vanuit de buurt geen bezwaarschriften kwamen.
HSB zocht naar een manier om omwonenden op overtuigende wijze te informeren over de aankomende bouwplannen. Zij vreesden een langdurig proces en veel bezwaren indien de inwoners geen duidelijk beeld kregen. Werken met virtual reality leek een ideale oplossing om belanghebbende een uniek perspectief te bieden.
Faseringskaart Weteringschans – Fase 1

De oplossing

ROVR werd ingezet voor het indienen van de aanvraag bij de gemeente. Het doel was om te zorgen voor een snelle besluitvorming en geen bezwaarschriften. Er is gekozen voor virtual reality omdat dit een 360 graden view biedt vanaf zelf te kiezen locatie om het pand. De keuze viel op ROVR vanwege de interactieve tools waarbij live van positie veranderd kan worden om elke omwonenden het unieke perspectief te bieden.

Wij ontwikkelde een applicatie voor de HTC Vive waarbij het 3D model van het oude en nieuwe pand werd toegevoegd. Hierbij werd een timelapse ingezet om de verschillende fases van de verbouwing te laten zien. Dit zorgde ervoor dat bewoners exact zagen wat de impact is van de verbouwing op het uitzicht.
De applicatie werd tijdens een informatiebijeenkomst getoond waarbij tevens de architect aanwezig was met een 2D presentatie. Bewoners konden om de beurt zelf aan de slag en met andere meekijken waardoor er ruimte voor discussie ontstond tussen bouwer en bewoner.
De 3D visusalisatie

Resultaat

ROVR heeft bijgedragen aan snellere besluitvorming, het vermijden van bezwaarschriften en het behouden van een goede verstandhouding.
De aanvraag is zonder protest goedgekeurd. Geen enkele omwoner was tegen de verbouwing door de eerlijke en transparante communicatie.
Vooral het ‘eigen perspectief’ werd positief ontvangen. De feedback dat er meer groen moest komen is meegenomen in de aanvraag en 1 zijde van het pand wordt voorzien van bomen.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend advies.